Göbek eriten diyet, göbek bölgesindeki yağları eritmek genellikle çok zordur. Sadece diyet yapılması ya da sadece spor yapılması tek başına faydalı olmaz. Bu nedenle hem spor hem de göbek eriten diyet bir arada yapılmalıdır. Göbek yağları görsel açıdan olduğu kadar, sağlık açısından da zararlıdır. Başta kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, diyabet gibi hastalıklar olmak üzere, çoğu hastalığa uygun zemin hazırlar. Bu nedenle egzersizlerinizi destekleyecek şekilde diyet de yapmalısınız. Çünkü her ikisiyle bölgesel zayıflama mümkün olmaz. Vücudunuzdaki kiloları vermeniz gerekir. Göbek bölgesinde fazla yağlar yoğunlaşmışsa, kilo verirken göbeğinizdeki yağlardan kilo vermeye başlarsınız. Bu esnada mekik çekme gibi karın kaslarınızı çalıştıracak egzersizleri de yapmalısınız. Bu hareketler karın kaslarınızı çalıştıracaktır. Ancak kasların çevresinde bulunan yağları eritmek için, mutlaka göbek eriten diyet uygulanmalıdır.
Göbek eriten diyet sırasında dikkat edilmesi gerekenler
Bu diyette özel bir beslenme listesi oluşturmak yerine, yemeniz gereken ve uzak durmanız gereken besinler olacaktır. Bu nedenle göbek eriten diyet şeklinde hazırlanmış listelere rağbet etmemelisiniz. Kendi beslenme programınızı oluşturmalısınız. Bunun için tavsiye edilen zayıflama çayları da göbek yağlarını tek başına eritmez. Diyet listeleri genellikle metabolizmayı hızlandırarak kilo vermenizi sağlayabilir. Ancak sadece göbek yağlarını eritmede etkili olmaz.
Karbonhidrat azaltılmalıdır
Göbek eritme diyetinde uzmanlar bazı önerilerde bulunmaktadır. Öncelikle beslenmede karbonhidratın azaltılması gerekir. Çünkü günlük olarak belirli bir miktarda tutulan karbonhidrat alımı sayesinde vücut ihtiyacı olan enerjiyi kendi yağ depolarından kullanmaya başlar. Bu sayede göbek çevresindeki yağlar erimeye başlar. Ancak günlük alınan karbonhidratın iyi takip edilmesi gerekir. Çünkü sadece ekmek, makarna, pirinç gibi besinlerde karbonhidrat bulunmuyor. Meyve ve sebzelerde karbonhidrat içeriyor. Bu yüzden öncelikle karbonhidrat içeren besinlerin öğrenilmesi gerekiyor. Bir domates bile 5 gram karbonhidrat içerdiğinden, diyet sırasında yedikleriniz oldukça önemli hale geliyor. Yediğiniz besinlerden ne kadar karbonhidrat aldığınızı bilmelisiniz. Bunu kontrol edemezseniz, en azından yediğiniz ekmek, makarna, tatlı, şeker gibi karbonhidrat içeren yiyecekleri azaltmayı ihmal etmeyin. Kekik, kereviz, marul, pazı, ıspanak, maydanoz, yeşil biber, brokoli, salatalık, bamya gibi sebzelerde de karbonhidrat olduğunu belirtelim.
Protein arttırılmalıdır
Göbek eriten diyet sırasında karbonhidrat alımının azaltılması, sizleri zora sokmasın. Çünkü protein alımını arttırmanız sayesinde beslenmede zorluk çekmeyeceksiniz. Göbek yağlarını eritmek için alternatifleriniz çok. Özellikle kırmızı et, tavuk, fasulye, peynir, mercimek, yumurta, fıstık gibi protein bakımından zengin besinleri diyet sırasında tüketebilirsiniz.
Şekeri azaltmalısınız
Beslenmenizde günlük yediğiniz sebze ve meyvelerden aldığınız şekerin dışında, başka şeker almanıza gerek yoktur. Özellikle rafine şeker içeren besinler kilo fazlalığının en önemli nedenidir. Rafine şeker besin değeri olmayan sadece kalori kaynağı olarak tüketilen bir besindir. Bu yüzden göbek eritmek isteyenler şekeri yaşamlarından çıkarmalıdır. Çay, kahve gibi içecekler bile diyet sırasında şekersiz içilmelidir.
Lifli besinler tüketmelisiniz
Besinlerde bulunan lifler göbek yağını eritmek için oldukça yararlıdır. Sindirimin yavaşlamasını sağlayarak, tokluk hissinizi uzun tutacak lifli besinleri tüketmelisiniz. Günlük olarak alınan besin lifinin 10 gram arttırılması bile, göbek yağlarını 5 3,7 oranında azaltacaktır. Hiç diyet yapmasanız bile, günlük fazladan 14 gram besin lifi alırsanız, 4 ay içinde 2 kilo kadar verebilirsiniz. Bu nedenle göbek eriten diyet yapılırken lifli yiyeceklere ağırlık vermelisiniz.
Göbek eriten diyet (Örnek menü)
1. Gün
Kahvaltı: 2 adet yumurtayla hazırlanmış yağsız sebzeli omlet
Ara öğün: Yarım kâse yağsız yoğurt içine 1 yemek kaşığı salatalık
Öğle yemeği: Izgara tavuk ya da ton balığı ile hazırlanan salata
Ara öğün: 15-20 adet badem
Akşam: 150 gram tavuk göğsü, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve yarım haşlanmış patatesle hazırlanan salata
2. Gün
Kahvaltı: 2 adet yumurta, haşlanmış yarım patates
Ara öğün: 1 bardak az yağlı sütle ve çilekle hazırlanan içecek
Öğle yemeği: Izgara tavukla yapılan ıspanak salatası
Ara öğün: 3 çay kaşığı fıstık ezmesi
Akşam yemeği: 150 gram ızgara kırmızı et, 1 kâse haşlanmış sebze
3. Gün
Kahvaltı: 1 kâse içine meyve konuluş yağsız yoğurt
Ara öğün: 4-5 adet ceviz
Öğle yemeği: ızgara ya da haşlanmış tavuk, göğüs eti
Ara öğün: 2 adet havuç
Akşam yemeği: Izgara 150 gram balık, haşlanmış sebze